• Nationalitet

  ”Vad tänker du på den här morgonen?” undrar Facebook.
  Eftersom jag alltid svarar på tilltal så ska jag nu berätta.
  Jag tänker på det här med nationalitet.
  Ämnet kom upp på grund av att jag i förrgår träffade tre fräsiga ryskor. Men stopp där! En av dem var en ryska från Estland, och för henne var det viktigt att hon kallades estländska. (Till skillnad från mitt ex som också var en ryss från Estland, men för honom var det viktigt att han sågs som ryss.)

  Och tror ni att dessa människor plötsligt uppfattar sig själva som finländare, bara för att de har råkat flytta hit? Nix.
  Tror ni att en somalier som flyttar till Sverige plötsligt ser sig själv som svensk? Skulle inte tro det va’. Hen (här använder jag på ett korrekt sätt ordet ‘hen’, det handlar inte om att radera könen utan det är ett smidigt sätt att slippa skriva ‘han eller hon’. I finskan finns varken ‘han’ eller ‘hon’ – bara det könsneutrala ‘hän’. FIFFIGT!) ser sig nog snarare som en somalier som bor i Sverige.

  I Finland finns en hälsosam nationalism. Något som ju är förbjudet – och mycket fult! – i Födelselandet Sverige. Mitt tips: räta på ryggen och var en stolt svensk! Och lägg ned uttryck som ”nya svenskar” (det kliar över hela kroppen när jag hör detta uttryck).

  Sverige är befolkat av dårar, som exempelvis den tråkige komikern Özz Nujen (ni vet han som är KOMIKER och ändå får skriva ‘viktiga’ krönikor i landets största tidning – bara det säger ju en hel del om den beryktade #Sverigebilden och om tillståndet i landet). Han är jättenoga med att han är kurd och ”heja den kurdiska nationaliteten”, men ”fy fy för den svenska”.
  Ännu en i raden av hycklare alltså.

  Eller som den bedrövliga Åsa Romson sa: ”Alla som åker tunnelbana i Stockholm är svenskar.” (Ungefärligt citat.)
  Varpå Jimmie Åkesson replikerade: ”Om jag åker tunnelbana i Tokyo – är jag japan då?” (Ungefärligt citat.)

  Exakt så.
  Nej, han skulle vara en svensk bosatt i Japan. Varken mer eller mindre.

  Och som om hela världens alla människor ens skulle vilja vara svenskar – som om det vore en lottovinst.
  Nä, lägg av.

  Så, det var vad jag tänkte på den här morgonen, Facebook.
  Nu vet du det också.

  De vänligaste av hälsningar från en sverigefinländare numera bosatt i Helsingfors.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *